Jdi na obsah Jdi na menu
 


Želvy

 ... Želvy se od ostatních plazů odlišují především tím,žejejich tělo je obvykle chráněno kostěným krunýřem který se vyvinul z jejich žeber .Do tohoto řádu se zahrnuje i několik vyhynulích druhů.

Nejstarší druhy želv žily před zhruba 220 milióny let v období triasu (rod Odontochelys), což z nich dělá jednu z nejstarších dosud žijících skupin plazů (o mnoho více než ještěři nebo hadi). V dnešní době je na světě asi 300 druhů želv, některé z nich jsou silně ohrožené. Želvy jsou studenokrevní živočichové, což znamená, že teplota jejich těla se mění podle okolního prostředí. Jsou typicky dlouhověké, někteří jedinci se dožili prokazatelně i více než 180 let.

Žrádlo denně, krmit jen plevelem: pampelišky, jitrocel, jetel, kokoška.. želvy baští i bodláky. V sezoně můžete přilepšit jahodama, jablkem, trnkama. Ale pozor, jen přilepšit, hlavní složka musí být jen ty byliny. Vyvarujte se citrusům a rajčatům Také kupte sepiovou kost pro papoušky a tu dejte želvě, bude si ukusovat podle potřeby. pro želvu bude nejlepší slunko, pokud máte možnost venkovního výběhu...Ideální, ... :)

 


Zdroj: http://www.poradte.cz/zvirata/1770-jak-se-starat-o-suchozemskou-zelvu.html